Ιστορία του Yurt

Οι πρώτες γιούρτες ήταν φτιαγμένες από πρωτόγονα υλικά, κλαδιά δέντρων,
σκοινιά και χαλιά ή άλλα υφάσματα που είχαν πρόχειρα οι νομάδες Μογγόλοι.

Τις πρώτες «γιούρτες» τις εμπνεύστηκαν οι νομάδες Μογγόλοι στον 13 και 14ο αιώνα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια ελαφριά, μεταφερόμενη και ταυτόχρονα στιβαρή κατασκευή, την οποία θα μπορούσαν άνετα να στήσουν ένα βράδυ μέσα στην σιβηρική στέπα για να δημιουργήσουν ένα πρόχειρο σπιτικό, και την επομένη το πρωί να την ξεστήσουν και πάλι και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι πρώτες γιούρτες ήταν φτιαγμένες από πρωτόγονα υλικά, κλαδιά δέντρων, σκοινιά και χαλιά ή άλλα υφάσματα που είχαν πρόχειρα οι νομάδες Μογγόλοι.

Την δεκαετία του 60 ένας Αμερικανός αρχιτέκτονας και καθηγητής πανεπιστημίου είδε ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic για τους Μογγόλους και τις γιούρτες τους, και ενθουσιάστηκε με την ιδέα. Ετσι άρχισε να μελετά την γιούρτα και να την εισάγει στα πανεπιστήμια ως μια καινοτόμα ιδέα για μια αεροδυναμική, στιβαρή και ελαφριά ταυτόχρονα κατασκευή που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλές χρήσεις.

Την δεκαετία του 70 δημιουργήθηκαν στην Αμερική οι πρώτες κατασκευαστικές εταιρείες που έφτιαχναν αποκλειστικά πια yurts. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πλέον πολλές εταιρείες και στην Αμερική και στην Ευρώπη που κατασκευάζουν διάφορα είδη Yurts. Άλλες έχουν ειδικευτεί σε πιο μοντέρνες κατασκευές και χρησιμοποιούν προδιαγραφές και υλικά κατάλληλα ώστε το yurt να αποτελεί μια κανονική κατοικία, και άλλες πάλι ειδικεύονται στην κατασκευή πιο «παραδοσιακών» και στην όψη αλλά και στα υλικά yurts.

Yurt at Kara-Jilga

Πλέον τα υλικά που χρησιμοποιούνται από τις σύγχρονες κατασκευαστικές εταιρείες για τα μοντέρνα Yurts, είναι ξύλινη πέργκολα για τον σκελετό, ξύλινα δοκάρια για την οροφή και την περιμετρική στήριξη, ατσάλινα συρματόσκοινα για το «δέσιμο», ειδική μόνωση που ντύνει όλο το yurt περιμετρικά, ειδικό ακρυλικό εξωτερικό πανί, και πλεξιγκλάς διάφανος θόλος που τοποθετείται στο κέντρο της κορυφής του yurt και μας δίνει την δυνατότητα να βλέπουμε τον ουρανό μέσα από το yurt!

Τα υλικά τους αποτελούνται από ποιοτικό ξύλο πεύκου ή έλατου χωρίς ρόζους, το οποίο με μια σταθερή συντήρηση μπορεί να αντέξει για μια ζωή, και ειδικά συνθετικά και vinyl πανιά, τα οποία έχουν εγγύηση μέχρι και 15 χρόνια έκθεσης στον ήλιο και το κρύο.

Έτσι το yurt πλέον αλλάζει, και από την απλοϊκή και πρόχειρη κατασκευή των Μογγόλων, μεταμορφώνεται σε ένα μοντέρνο και ταυτόχρονα απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον οίκημα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές χρήσεις.